Fönster för Fria Filmare

Senaste fönster: Tystnadens språk
Premiär 10 november och visadess t o m 16 november.

Tystnadens språk

Med hjälp av en gammal resväska full av foton, dagböcker och tidningsurklipp ger sig filmaren Frans Huhta ut på en odyssé för att lära känna sin mamma som tog sitt liv när han var barn.

Den yttre resan går till finska Lappland där hans mamma föddes, den inre väcker liv i minnesfragment hos Frans själv. Han inser snart att i tystnaden och glömskan finns en helt annan mamma än den han frös i sitt minne som 10-årig pojke.

Genom historier som vuxenvärlden hållit dolda träder hennes konturer fram och samtidigt får Frans syn på sin rädsla för att ärva det mörker hon bar på. Tystnaden språk är en innerlig dokumentärfilm som utforskar konsekvenserna av ett självmord, berättad av en av dem som blev kvar.

 

Fredag den 10 november: Premiär och Samtal

Filmens regissör Frans Huhta besöker premiären och samtalar med publiken efter filmen.

Lördag den 11 november: SAMTAL

Efter visningen samtalar Frans Huhta och Göteborgsfilmaren Nanna Huolman om den sverigefinska identiteten, och rotlösheten.

Efter långfilmsdramat Kid svensk, den första långfilmen som skildrat sverigefinska erfarenheter utifrån ett barns perspektiv, gör Nanna Huolman nu en dokumentärfilm där hon följer sina egna DNA tillbaka till Finland och vidare till Ryssland. En film om migration, det finska språket och rotlöshet. Utöver det arbetar hon med en tv-serie om den första generationens sverigefinländare.

Söndag den 12 november: SAMTAL

Rädslan för arvet är rubriken för samtalet efter filmen där representanter från bl a organisationerna Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevande stöd och Suicidprevention i Väst kommer närvara. Hur är det att leva som anhörig till en människa som tagit sitt liv? Samtalet kommer att ledas av Moa Junström och Frans Huhta Karlsson.

 

Filmen visas som ett samarrangemang med ABF inom ramen för Kulturarrangemang

 

OM FÖNSTER FÖR FRIA FILMARE

Hagabion bjuder in oberoende filmare att under en vecka visa sina filmer.

Projektet började sommaren 2009 och har öppnat två fönster per termin.

Framförallt vill vi ge ett utrymme för några av alla de engagerade och spännande dokumentärer som finns, men vi välkomnar också drama, musik, humor och experiment där genre-gränserna sprängs. Filmen bör ha en längd på 55 minuter eller mer och skall inte ha visats i TV. Alternativt kan två eller flera filmer fogas samman till ett program.

Har ni en film ni vill ska visas, sänd oss ett e-postmeddelande med information om filmen till fbfonster@lists.hagabion.se Vi hör av oss inom en månad.

Skicka till:

Hagabions programgrupp
Box 7176
402 33 Göteborg

Möjliga visningsformat: 35-mm, 16-mm, mediafiler, mini-DV, DV-CAM, DVD, Tvix och DCP.
Här kan ni se vilka filmer har tidigare visat i den här serien.

Riktlinjer

För mer information, var god läs Riktlinjer för Fönster för fria filmare

MARKNADSFÖRING

När en visning beslutats av programgruppen ansvarar Hagabion för pressvisning och löpande annonsering under visningsperioden, men det är viktigt att filmaren eller produktionsbolaget tar initiativ och ansvar för en mer vidgad marknadsföring.Vår ambition är att regissör eller andra medverkande i filmen skall delta och svara på frågor vid premiären, och gärna också vid övriga visningar.

Vi hoppas få se många spännande filmer!