fbpx

Cine en español

Spanskspråkiga filmer varannan söndag. Kommer åter våren 2024.

Varannan söndag 18.15 visar vi filmer på spanska med text på engelska eller svenska. Filmerna kommer från Spanien och Latinamerika i samarbete med respektive ambassad.

Höstens tema:  Memoría ( minne), Verdad ( sanning) och Justicia (rättvisa)

I år är det 50 år sedan militärkupperna i Chile och Uruguay ägde rum och 40 år sedan demokratin återinfördes i Argentina. Cine en español vill både minnas och föra minnet av dessa händelser vidare till den nya generationen.

 

Bastardo, herencia de un genocida, handlar om regissörens pappa, en polis som anklagats för att ha dödat politiska motståndare under Pinochets regim.

Pacto de fuga handlar om hur fångar lyckas fly från ett fängelse i slutet av militärdiktaturen i Chile.

Ay, Carmela handlar om spanska inbördeskriget 1936-39. Än idag söker människor i Spanien efter sanningen om vad som hände med deras släktingar som försvann eller dödförklarades.   Dessutom vill vi hedra regissören Carlos Saura som dog i år.

I dokumentären från Nicaragua, patria libre para vivir protesterar folk mot Ortegas regim 2018.

Villa Olímpica handlar om människor i exil från diktaturerna i Sydamerika i Mexiko, men också om hur deras barn hamnar i en sorts exil när föräldrarna väljer att återvända.

Filmen Finde (veckoslut) som avslutar höstprogrammet avviker från temat.


Domingo por medio, a las 18.15, exhibimos películas hispanohablantes con subtítulos en inglés o en sueco, en colaboración con las embajadas de los respectivos países.

En “Cine en español” podrán disfrutar de películas latinoamericanas e españolas.

Bienvenidas! Bienvenidos!