fbpx

Arbetsgrupper

Den kooperativa idén – vi jobbar tillsammans

Som nybliven aktiv medlem börjar man med att arbeta i kassan eller som maskinist. Det är det bästa sättet komma in på ett bra sätt i föreningsarbetet och lära känna andra medlemmar.

Det finns dock många möjligheter att arbeta volontärt på andra sätt, antingen genom att utöka sitt engagemang eller i stället för ett arbetspass. Vi har många arbetsgrupper med olika fokus som man kan välja att bli en del av. Många av grupperna har funnits länge och är mer eller mindre institutionaliserade medan andra är mer tillfälliga och uppstår tack vare enskilda medlemmars initiativ. Här kommer mer info:

CINE EN ESPAÑOL

Vad vi gör: Planerar filmserien med visning av filmer från spansktalande delar av världen.
Vi träffas: oregelbundet, men mest intensivt inför terminsstart. Mötesspråk är spanska.
Deltagare: Maggan Lindell (sammankallande), Andrea Castro, Nelida Becerra, Lolou Sydler, Eduardo Quintans, Paul Ochoterena
Kontakt: cine.en.espanol@hagabion.se

CINÉ FRANÇAIS

Vad vi gör: Vi väljer film och planerar visningar på Hagabion. Vi presenterar alla visningar på franska och svenska.
Vi träffas: ibland
Arbetet innebär: Mötesspråk är franska.
Deltagare: Mari-Rose, Benoit med mera.
Kontakt: cinefrancais@hagabion.se

FILMFROSSAN

En sommartradition är att Hagabion under en period av tre veckor i juli visar särskilt utvalda filmer, två olika varje kväll.

Vad vi gör: Medlemmarna i gruppen träffas regelbundet under våren då vi diskuterar, väljer filmer, letar distribution, bokar och sätter samman ett program med utgångspunkt från föreningens uppdrag: att visa kvalitetsfilm från hela världen. Filmer som engagerar, skapar debatt och ger nya perspektiv. Fokus ligger på favoriter i repris, filmer vi inte har visat tidigare, olika nationaliteter/språk/världsdelar, spelfilm/dokumentär/animerat, publik i olika åldrar, hbtq+, och vi har också ett övergripande mål med 50/50 kvinnor/män som regissörer/huvudkaraktärer. Till uppgifterna hör också kort information om filmerna, layout och marknadsföring.
Deltagare: Niklas Jönsson (sammankallande), Eva Sik, Felix Cassel, Folke Bohlin, Josef Andersen och Mikael Sandström.
Kontakt: filmfrossan@hagabion.se

FILM OCH FIKA

Vad vi gör: På tisdagar och torsdagar vid 13-filmen har vi samtal och fika efter filmen på Hagabion. Vi tar ofta den film som haft premiär fredagen innan. Vi uppmanar deltagarna att anmäla sig till en maillista om de vill vara med på samtal, men de kan också anmäla sig i kassan. Vi har en maillista, ojämn vecka en för tisdagar (Maggan Lindell och Bodil Nyström) och en för torsdagar (Barbro Törnqvist och Eva Holmberg) . Vi skickar ut en inbjudan i god tid och kommunicerar med Mikael (programsättare) vilken film vi vill diskutera (han lägger programmet två veckor innan).Hagabion står för kaffe och fikabröd. Vi förbereder oss genom att se filmen i förväg och läsa recensioner. Samtalet brukar hålla på i ungefär en timme och vi tar max 12 deltagare.
Hur lång tid ägnar vi till arbetet varannan vecka? Vi ägnar ungefär 4 timmar inklusive att se filmen. Dessutom sitter vi i kassan dessa eftermiddagar.
Arbetet innebär: Man behöver vara bekväm med att leda ett samtal och se till att alla kommer till tals.
Deltagare: Maggan Lindell, Bodil Nyström, Barbro Törnquist, Eva Holmberg, Karin Beckman, Karl-Henrik Sax, Annika Witting
Kontakt: filmfika@hagabion.se

Kort- och Dokfilmsgruppen

Vad vi gör: Planerar kortfilmsdagar (mars månad) på Aftonstjärnan, samt visningar av dokumentärfilm från Göteborgsbaserade regissörer.
Bakgrund: 2019 bildades en Kort & Dokumentär films grupp på Bio Aftonstjärnan med syfte att genom att visa intressanta kort- och dokumentärfilmer för människor i alla åldrar, samt att presentera detta fantastiskt gamla hus Aftonstjärnan för Göteborgarna. Vår första festival hade vi i september 2019. I februari 2022 släpptes covidrestriktionerna , som införts p gr a pandemin och vi satte ihop ett mindre program tillsammans med filmare från Gothenborgs Filmstudio. Samarbetet fungerade väldigt bra och nu planerar vi fortsättning. Lördagen den 29 oktober under Tema Unga filmare kommer studenter från Göteborgs Folkhögskolas filmproducentlinje att visa sina filmer. Det preliminära programmet för den 29/10 ligger nu ute på Bio Aftonstjärnans hemsida, under Evenemang. Våren 2023 kommer en ny festival att anordnas i början av mars
Är du intresserad att vara med i gruppen, så kontakta Helena Nordlinder.
Vi träffas: På Aftonstjärnan
Deltagare: Helena Nordlinder (sammankallande), Kent Lind, Christin Roslund
Kontakt: hero.nordlinder@bredband.net,

MMMM – människa miljö mod motstånd

Vad vi gör: Planerar och arrangerar filmfestival Människa, Miljö, Mod, Motstånd MMMM med filmer och samtal. Första festivalen genomförs september 2023
Vi träffas: på Hagabion under våren och sommaren
Deltagare: Folke Bohlin, Julia Grame, Peter Keil
kontakt: mmmm@hagabion.se

PROGRAMGRUPPEN

Vad vi gör: Programgruppen är ett rådgivande organ som i diskussionsform samarbetar med programsättaren på Hagabion. Samtalet handlar om vilka filmer som vi ska visa på bion.
Vi träffas: en gång i månaden utom på sommaren; måndagar 17.00-19.00 i medlemsrummet.
Arbetet innebär: att du håller dig ajour med kommande filmpremiärer genom att läsa på på nätet, titta på trailers, gå på förhandsvisningar, festivaler och se filmer online; att du kommer till mötet med förslag och argument till vilka filmer som du tycker passar Hagabion, och att du deltar i arbetet under minst ett år för att skapa kontinuitet och ett bra samtalsklimat.

Deltagare: Mikael Sandström (sammankallande), Maggan Lindell, Lolou Sydler, Peter Keil, Felix Cassel, Karin Beckman, Julia Grame, Eva Sik.
Kontakt: programgruppen@hagabion.se

SOME-gruppen

Vad vi gör: Dokumenterar arbetet på bion. Det kan vara gäster eller arbete i olika grupper.
Arbetet innebär: Bra om du har en ok mobilkamera. Vi vill ha bilder och korta filmer för att publicera på sociala media. Du bör ha lätt att komma till Hagabion. Vi har evenemang flera ggr i veckan som vill dokumentera. Däremot är det inget tidskrävande uppdrag när du väl är på plats, ett par bilder, en intervju och sedan iväg.
Deltagare: Maria Nordqvist, Gisela Ritzén, Linda Sjögren
Kontakt: maria@hagabion.se

TYSK filmhöst

Vad vi gör:
  • att diskutera tyska filmer
  • att kontakta samarbetspartner/filmdistributörer och boka filmer
  • att sammanställa ett urval av intressanta tyska filmer
  • att skriva texterna/filmbeskrivningar på tyska och svenska
  • att skapa och distribuera programbladet
  • att presentera filmerna för publiken innan visning
Vi träffas:
Flera möten under vår och början av sommaren. Presentation av filmer på hösten. Tyska filmer visas varannan tisdag på Hagabion (sensommar till innan jul).
Arbetet innebär: Mötesspråk är tyska (och svenska).
Deltagare: Hartmut Fischer (sammankallande), Mikael Sandström, Jula Pfundner, Regina Jörg, Johanna Putzer
Kontakt: tyska.tisdagar@hagabion.se

WEBBGRUPPEN

Vad vi gör:

  • att uppdatera hemsidan, varje vecka, tidsåtgång: ca 2 timmar i veckan
  • att moderera och hantera maillistor
  • att utveckla hemsidan

Vi träffas: Arbetet sker självständigt och i möjligaste mån via webben och passar dig som har små möjligheter att komma till bion.
Arbetet innebär: kräver programmeringskunskaper
Deltagare: Måns Östman, Birgitta Sollenberg, Leif Lapidus, Pietra Galvao, Victor Cornelis, Oskar Sollenberg
Kontakt: webbgruppen@hagabion.se