Det här är Hagabion

Hagabion drivs av Föreningen Folkets Bio i Göteborg som är en lokal avdelning till Folkets Bio. Föreningen driver även biograferna Aftonstjärnan och Angereds Bio.

Folkets Bio

Vi distribuerar och visar film från hela världen, för alla åldrar. Filmer som roar och oroar, engagerar, skapar debatt och ger nya perspektiv. Kvalitet, engagemang och en bred representation i filmutbud och verksamhet genomsyrar allt vi gör. Med egna biografer och egen distribution garanterar Folkets Bio att ett brett spektrum av filmer når en publik utan att behöva prövas mot strikt kommersiella krav. Våra filmer kan även ses online och köpas som dvd på folketsbio.se.

Folkets Bio startades 1973 för att filmer som inte den kommersiella branschen ville visa skulle få möjlighet att möta en publik. Så byggdes en aktivistdriven kedja av biografer med egen import och distribution. Idag är Folkets Bio Sveriges ledande organisation för spridning av kvalitetsfilm. På våra 20 biografer rullar film på närmare 30 dukar. Från Luleå till Malmö, från Tollered till Östra Vemmerlöv.

VÅRA BIOGRAFER

Bli medlem

Om du vill bli medlem i Folkets Bio och engagera dig i föreningsarbete på Hagabion, Aftonstjärnan eller Angereds Bio så finns två möjligheter. Du kan välja att bli medlem, vilket innebär att du arbetar vid två tillfällen i månaden, totalt cirka 8 timmar/månad. Det går också att bli stödmedlem, så kallad Hagabions vän.

Hagabions vänner

Du kan välja att bli medlem av Hagabions vänner. För 500 kr om året stödjer du föreningens verksamhet och vårt engagemang i spridningen av kvalitetsfilmer. Som tack bjuder Hagabion sina vänner på alla filmpremiärer!

Vid dubbla premiärer är Hagabions vänner även välkomna dagen efter premiären. Hagabions vänner medlemskap gäller inte övertag eller speciella arrangemang.

Sätt in 500 kr på Hagabions konto Bg 5804-5113. Du måste då ange namn, adress och tydligt att inbetalningen gäller Hagabions vänner. Märk inbetalningen ”haga-vän”.

medlem

Om du vill arbeta som medlem finns det flera möjligheter. Du kan jobba som biljettförsäljare i vår kassa en dag varannan vecka. Du kan även jobba som maskinist – utbildning får du på plats av oss! Utöver det finns det andra arbetsgrupper, som webbgruppen, medlemsgruppen, programgruppen, barnfilmsgruppen, etc att engagera sig i.

För att bli medlem och jobba i kassan krävs att du går på ett introduktionsmöte. Där får du information om föreningen, kassaarbetet, presentation av alla arbetsgrupper, m m. Introduktionsmöten för nya medlemmar hålls löpande.

Medlemsavgiften för medlemmar i Folkets bio Göteborg är 250 kr om året för vuxna och 175 kr för ungdomar under 18 och pensionärer. Info om betalning får du på mötet. Skicka intresseanmälan till föreningssekreterare mafalda@hagabion.se om du vill bli medlem.

Maskinist

Nästan all film som körs på bio i dag är i digitalt format. Maskinisten ser till att visningen i sin helhet går bra och att publiken uppskattar den. Man ansvarar även för publikens säkerhet och att brandföreskrifter följs. Likaså ansvarar maskinisten för projektorerna, dess underhåll och ljudutrustning.

Biografmaskinisten måste kunna hålla sig lugn och koncentrerad när något går fel och en hel publik sitter och väntar på filmen de betalat för att se och som de förstås vill se i tid. Felsökning och improvisation är en stor del av yrkesskickligheten, något man bara lär sig genom erfarenhet. Arbetet innebär för det mesta mycket sena kvällar. Maskinisten är den sista att lämna biografen och ansvarar vanligtvis för låsning av lokalerna.

Vill du bli maskinist? 
För att bli ideell maskinist på Hagabion ska du gå på ett introduktionsmöte där du får mer information om vad jobbet innebär. Efter introduktionen behöver du gå bredvid ordinarie maskinist under några timmar vid ett eller fler tillfällen för att känna på vad det innebär och se om det verkligen är något för dig, ett prova-på-pass helt enkelt. Ideella maskinister jobbar vanligtvis ett pass varannan vecka kvällstid kl 17:30 till ca 23:15 eller  dagpass på lördagar och söndagar som varar från kl 13:00 till ca 17:30.

Utbildning
Alla maskinister på Hagabion ska gå en digital maskinistkurs och vara inställda på att arbeta ideellt minst ett år efter utbildningen. Målet är att föreningen ger en digital maskinistkurs på våren och en på hösten om ca 4×1,5 timme.

UTHYRNING

Om du vill organisera filmvisningar, pressvisningar, föredrag, diskussioner, möten eller liknande, oavsett om du vill göra det för en privat eller allmän publik, kan du göra det i våra lokaler. Hos oss har du tre biosalonger, med olika antal platser, att välja på.

  • Alla salonger har digitalprojektor.
  • Biografen är handikappanpassad.
  • Internetkoppling i samtliga salonger (fast i salong 2 och trådlöst i salong 1 och 3).
  • Presentation via laptop från scenen i samtliga salonger.
  • Samtliga salonger kan spela film från DCP i 2K med 5.1-ljud, BluRay, DVD, DV och dator. 35 mm kan visas i salong 1.
  • Whiteboard och overheadapparater finns att tillgå.

Salongerna kan hyras under dagtid måndag till fredag. Samarrangemang och uthyrning kvällstid och helg i mån av plats.

Hagabion är centralt belägen, med närhet till både kollektivtrafik och parkeringsplatser. I våra lokaler finns en restaurang, med ett stort utbud av både varm mat och smörgåsar. Vill du göra en beställning i samband med ditt arrangemang ordnar vi givetvis detta.

I hyran ingår Hagabions trevliga maskinister som hjälper dig med tekniken, allt för att underlätta arrangemanget. För prisuppgift och mer information kontakta Hagabion. uthyrning@hagabion.se

STYRELSEN

Styrelse
Maria Berggren
Mandy Escobar (suppleant)
Sara Fohrman
Pontus Paulin Hugo
Gisela Ritzén
Karl-Henrik Sax
Calle Wahlgren
Linnea Wardal (suppleant)
Roland Österberg

Valberedningen
Elisabeth Benson
Eva Sik
Konstantin Karlsson (suppleant)

Revisorer
Kerstin Andersson
Christina Alleus Gärd
Karin Beckman (suppleant)
Britt-Marie Berzelius (suppleant)

Representanter i Europa Cinemas
Calle Wahlgren
Agneta Slonawski
Romain Protti (suppleant)

STADGAR

Stadgar för föreningen Folkets Bio i Göteborg

SAMARBETSPARTNERS

Frölundabion
Folkets Bio
Folkets Bio Filmpedagogerna

STÖD FRÅN

Göteborgs stad
Västra Götalandsregionen
Svenska Filminstitutet
Europa Cinemas
MEDIA
ABF

COOKIES

Privacy Policy