Sommaren med Monika

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  96 min

”En mindre komplicerad film än Sommaren med Monika har jag aldrig gjort. Vi drog helt enkelt iväg och spelade in den. Vi gladde oss åt vår frihet. Publikframgången blev avsevärd.”

Efter den stora filmbolagsstrejken och det historiska ”filmstoppet” fick Bergman ett okej att producera sin manusbearbetning på Sommaren med Monika. Skrivandet sker i nära samarbete med Per-Anders Fogelström som redan hade författat en roman med samma namn. Provfilmen med de två huvudskådespelarna klämdes in i mitt i inspelningarna av Kvinnors väntan och på ett sätt tar Sommaren med Monika vid där den filmen slutade. ”Jag gick återigen ut ur en film och in i en annan.”

Det hela skedde inom ramen för det ”slavkontrakt” som han själv kallade avtalet, där han efter både filmstopp och privatekonomiska svårigheter fick ett lån beviljat mot bindande löfte om att leverera 9 filmer åt Svensk Filmindustri. Efter en rad kontroverser om ”snusket” i filmen som rentav fick en styrelseledamot på SF att avgå, kom tillsist inspelningarna igång, med löftet till bolaget att det skulle bli ”världens billigaste film, kolossalt liten och enkel”.

(ur Bilder av Ingmar Bergman och Lasse Bergström, © Cinematograph 1990)

OriginaltitelSommaren med Monika
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
SkådespelareHarriet Andersson Monika Eriksson, Lars Ekborg och Dagmar Ebbesen mfl
Längd96 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Premiär9 februari 1953