Smultronstället

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  91 min

”Så slog det mig- tänk om man skulle göra en film om det här att man bara kommer alldeles realistiskt och plötsligt öppnar en dörr, och så går man in i sin barndom..."

”…och så öppnar man en annan dörr och kommer ut i verkligheten, och sen svänger man om ett gathörn och kommer in i någon annan period av sin tillvaro, och allting pågår, lever.”

Så beskriver Ingmar uppslaget till Smultronstället, som kom till under två månaders rehabilitering på Karolinska sjukhuset efter ett alltför extremt produktivt halvår hösten 1956. Regissörsgiganten Victor Sjöström övertalades sedan till att skådespela huvudkaraktären, den åldrade professorn Isak Borg, Ingmar Bergmans far har påståtts vara en inspirationskälla. Filmen har också många paralleller till Sjöströms egna filmklassiker Körkarlen från 1921, baserad på Selma Lagerlöfs roman med samma namn. Smultronstället fick Guldbjörnen för bästa film på Berlins filmfestival.

Senare i livet tog Ingmar dock tillbaka den ovan citerade reflektion, som legat till grund för uppslaget till manuskriptet: ”Det verkliga förhållandet är att jag ständigt lever i min barndom.”

OriginaltitelSmultronstället
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
SkådespelareVictor Sjöström, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin och Bibi Andersson mfl.
Längd91 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär26 december 1957