Scener ur ett äktenskap (tv)

  •  Ingmar Bergman
  •  281 min

Scener ur ett äktenskap var serien som inte hade högre ambitioner än att vara “en vackrare vardagsvara för TV”.

Ändå fick den en så stark inverkan på svenskarna att skilsmässostatistiken påstås ha skjutit i höjden, när upp till 3,5 miljoner bänkade sig framför sina teve-apparater hemma i stugorna. Scener ur ett äktenskap var också en utpräglad TV-produktion till formen. “När man bor på Fårö blir man en passionerad TV-tittare, TV är helt enkelt det märkvärdigaste som finns. Hela världen står ju öppen för en.”

Ingmar Bergman var snabb med att se televisionens möjligheter i dess begynnelse, redan i slutet av 50-talet, och nu skulle han utnyttja mediet till att ”behandla vissheten om hur den borgerliga trygghetsideologin korrumperar människors känsloliv, urholkar dem, skrämmer dem.” Det hela producerades av Bergmans egna bolag Cinematograph, och eftersom Viskningar och rop inte sålt något vidare bra fick Scener ur ett äktenskap automatiskt en väldigt begränsad budget. Alltihop skrevs på en dryg månad i sommaren, och spelades sedan in rekordsnabbt i en ateljé på 6×12 m i en gammal ladugård på Fårö.

“En amerikansk version av Scener ur ett äktenskap”, sägs för övrigt ha varit vad Dallas grundare hade i sikte, när en av världens mest framgångsrika amerikanska
TV-serier föddes.

Vi visar TV-versionen av Scener ur ett äktenskap, 6 avsnitt, med en halvtimmeslång paus i mitten.

OriginaltitelScener ur ett äktenskap (tv)
RegissörIngmar Bergman
Längd281 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär11 april 1973