Persona

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  85 min

“Jag upplever idag att jag i Persona- och senare i Viskningar och Rop- kommit så långt jag kan komma. Att jag i frihet rör vid ordlösa hemligheter som bara kinematografin kan lyfta fram.”

Bibi Andersson hade redan kontrakterats för en filmatisering av ett manuskript betitlat “Människoätarna”. Liv Ullman hade därefter knutits till filmen och tillskrivits en roll, efter att hon varit på studiebesök i Stockholm med en grupp norska skådespelare och då råkat springa in i ett möte med Ingmar Bergman. När den relativt omfattande inspelningen stod på tröskeln stoppades regissör Bergman av en allvarlig lunginflammation. Inlagd på Sophiahemmet under våren -66 skrev han om manuset efter att den, i efterhand kultförklarade, bilden på de två skådespelarnas ansiktshalvor i ett montage av en tillfällighet kommit till honom, och fött den insikt som nu gav filmen en helt ny prägel.

Lagom till sommaren kom Ingmar Bergman, numera Dramatenchef, ut från sjukhusvistelsen. Han skyndade sig raskt till en mödosam inspelning innan höstens teaterarbete drog igång. Inspelningen ska ha varit stundtals “fasansfull”, framför allt bestående av en onormalt stor mängd omtagningar för den disciplinära konstnär han alltid var. Trots allt producerades på så vis det kinematografiska konstverk, som regissören i efterhand menat “räddade hans liv”.

OriginaltitelPersona
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
Längd85 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär18 oktober 1966