fbpx

Nitram

  •  Justin Kurzel
  •  Thriller, Verklighetsbaserad
  •  112 min

I Nitram skildras mästerligt det förfelade liv och de händelser som ledde fram till ett av Australiens största trauman i modern tid, massakern i Port Arthur 1996.

Justin Kurzels regi är återhållsam och känslig och respektfull i sin skildring av upptakten till tragedin. Vi följer Nitram som sedan barnsben varit på kant med tillvaron. Utan framgång försöker han skaffa vänner och hitta ett sammanhang. Här skildras också det pris föräldrarna fått betala genom att under åratal försökt stötta och sätta gränser. Att skapa en kärleksfull relation till ett barn som inte är särskilt intresserad är en tung uppgift. En dag ger dock ett slumpmässigt möte med en kvinna som lever ensam med sina hundar Nitram en chans till att komma ut ur sitt skal. För en tid tycks en annan framtid möjlig.

Essie Davis, som den mystiska väninnan Helen, tillsammans med Judy Davis och Anthony La Paglia, som de maktlösa föräldrarna, gör genomgående lysande rolltolkningar. Helt oförglömlig är Caleb Landry Jones, vars porträtt av Nitram balanserar mellan undantryckt ilska och sorg över utanförskapet. Filmen har hyllats av kritikerna och kammade vid Australiens Film & TV-gala hem priserna i de åtta tyngsta kategorierna: bästa film, manus, regi, klippning och alla fyra skådespelarkategorierna.

Filminfo

OriginaltitelNitram
GenreThriller, Verklighetsbaserad
RegissörJustin Kurzel
SkådespelareAnnabel Marshall-Roth, Anthony LaPaglia, Caleb Landry Jones, Essie Davis, Ethan Cook, Judy Davis, Rick James, Sean Keenan
Längd112 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talEngelska
Språk textSvenska
Premiär5 augusti 2022