Lida

  •  Anna Eborn
  •  Dokumentär
  •  88 min
  •  Sverige

På en plats där tiden tycks stå stilla bor 81-åriga Lida på ett ålderdomshem. Hon är född och uppvuxen i Gammalsvenskby i Ukraina och hon är en av de sista som ännu talar en äldre form av svenska.

Hennes liv har präglats av 1900-talets krig och omflyttningar och livet har utsatt henne för henne många svåra prövningar. Trots det är hon full av liv och vi ser världen genom hennes pillemariska blick. Genom filmen får hon också åter kontakt med familjen som hon inte sett på över 40 år.

Mer om filmen

Lida utspelar sig i Gammalsvenskby, på en liten platå av jordbruk med utsikt över floden Djepr i östra Ukraina. Idag bor där cirka 500 personer och de i byn som fortfarande pratar gammalsvenska är färre än fingrarna på din ena hand. Det var i slutet på 1700-talet som en grupp på 1000 fattiga svenska bönder förflyttades dit av den ryska kejsarinnan Katarina den Stora. I över två hundra år fanns ett litet svenskt samhälle på platsen.

Lida föddes i byn 1933. När hon var tio år invaderades Ukraina av Tyskland och Lida och hennes familj blev förflyttade till Polen och Tyskland. Vid krigets slut, på väg hem från Tyskland, blev gammalsvenskarna tagna för att vara tyskvänliga och blev direkt skickade vidare i tåg till ett Gulagläger i Sibirien. Lida växte upp där och när de äntligen befriades 1953 hade hon en liten son, Arvid, med på armen när hon reste hem till Ukraina. Lidas lillasyster Maria hade också hon fått en käresta i lägret men valde att stanna kvar i Sibirien. Filmen behandlar dessa brustna relationer mellan en mor och en son, och mellan två systrar.

OriginaltitelLida
Produktionsår2017
GenreDokumentär
LandSverige
RegissörAnna Eborn
Längd88 min
ÅldersgränsEj angivet
Språk tal--
Språk textSvenska
Premiär28 mars 2018