fbpx

Längtan till Áhkká

  •  Gustav Cavallin, Jens Nilsson
  •  Dokumentär
  •  78 min
  •  Sverige

Längtan till Áhkká är en poetisk dokumentärfilm om Magnus Granér, prisbelönt friskidåkare, och hans okända släkting Arthur Thelin som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921.

I april 1921 åtog sig en grupp fjällentusiaster med fotografen Borg Mesch i spetsen att vandra ut i Lapplands vildmark och försöka bestiga den högsta toppen på bergsmassivet Áhkká. Idag vet vi att Áhkká är Sveriges sjunde högsta berg, men då var detta i högsta grad ett outforskat område. Först med hjälp av häst och släde och därefter skidandes med packning på ryggen gav de sig av. Med på resan fanns en ung man vid namn Arthur Thelin, som för dagbok över deras upptäcktsresa. En resa som med tiden faller i glömska för alla andra utom de som deltog.
Nästan 100 år senare får friskidåkaren Magnus Granér veta sanningen om sin släkthistoria och hans koppling till Arthur Thelin. Genom sin gammelmorfars dagbok kommer han också närmare sig själv. Hans passion för skidåkning och fjällandskap tycks nedärvd genom flera generationer. 2021 ger sig Magnus ut på en egen expedition, mot Stortoppen på Áhkká.

Filminfo

OriginaltitelLängtan till Áhkká
GenreDokumentär
LandSverige
RegissörGustav Cavallin, Jens Nilsson
SkådespelareMagnus Granér, Ulla Granér, Bo Nilsson, Gunnel Wallbin, Evelina Nilsson, Alex Hackel, Pär Hägglund, Albin Holmquist, Jens Nilsson, Morgan Salén, Gustav Cavallin, Jo Lindborg
Längd78 min
ÅldersgränsBarntillåten
Språk talSvenska
Språk textSvenska
Premiär23 februari 2024