En passion

  •  Ingmar Bergman
  •  101 min

“Det slog mig plötsligt att jag praktiskt taget bara gjort komedier om äktenskapliga relationer. Sommarnattens leende, En lektion i kärlek...det är egentligen först i En passion som jag tar några rejäla tag med relationerna mellan en karl och en kvinna.”

En Passion blev samtidigt den sista filmen där Max von Sydow innehade en huvudroll i Bergmans filmvärld, och än en gång ställdes att spela mot Liv Ullman.

Samma team som låg bakom Skammen spelade alltså in En Passion. Fyrtiofem “bökiga, svåra, tunga” dagar av ständiga omtagningar, där den häftiga debatt som Skammenpremiären mycket riktigt gett upphov till onekligen satte sin prägel på stämningen vid inspelning. Till råga på allt ska Sven Nykvist ha fått en ytterst politiskt medveten och “agiterande” fotoassistent på halsen, som i linje med tidens maktkritik fullkomligt sågade Ingmar Bergman och hans närmaste för att praktisera “diktatoriska metoder” på inspelningsplats.

Det blev samtidigt något av en revansch och återkomst till färgfilmsformen för Ingmar Bergman. Hans huvudfotograf har summerat: “En svartvit film i färg, med vissa häftiga accenter i en hårt tillbakahållen färgskala. Fårö är ett bra färglandskap, där finns inte så mycket färg.”

Medan regissören kunde koncentrera sig på sina bilder: “Jag tror väldigt mycket på det där med skådespelarens ansikte som det intressantaste suggestionselementet i film. Det är ju alltid fråga om att suggerera. Där är jag alldeles ogenerad. Jag använder alla metoder som överhuvudtaget kan så mig till buds för att få människor i emotionell rörelse.”

OriginaltitelEn passion
RegissörIngmar Bergman
Längd101 min
Åldersgräns15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär10 november 1969