Det sjunde inseglet

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  96 min

"Vem är du?" "Jag är döden."

Filmen som skulle komma att bli en verklig klassiker baserades på enaktspjäsen Trämålning, som Ingmar Bergman författat som vårföreställning till sina teaterstudenter i Malmö, samtidigt som ny inspiration tillkom i samband med införskaffandet av en gigantisk radiogrammofon och den tyska kompositören Carl Orffs episka verk Carmina Burana, baserat på medeltida musikfragment.

Manuskriptet till Det sjunde inseglet blev först refuserat men mot kravet att hålla nere såväl kostnader som inspelningsdagar filmades allt material på Filmstaden i Råsunda under blott 35 dygn. Slutscenen är en improvisation av förbipaserande och turister när filminspelningen precis brutit för dagen, men dessa omständigheter till trots kom Det sjunde inseglet att på allvar och definitivt markera Ingmar Bergmans ställning som en av de största filmkonstnärerna för resten av sitt yrkesliv.

I samband med visningen kommer Katinka Faragó berätta mer om filmen. Katinka arbetade som producent och scripta i flera av Ingmar Bergmans stora produktioner, inklusive Det sjunde inseglet.

OriginaltitelDet sjunde inseglet
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
SkådespelareGunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Max von Sydow, Bibi Andersson, Inga Gill, Maud Hansson, Inga Landgré, Gunnel Lindblom, Bertil Anderberg, Anders Ek, Åke Fridell, Gunnar Olsson, Erik Strandmark m.fl.
Längd96 min
Åldersgräns15
Språk talSvenska
Språk textEngelska
Premiär16 februari 1957