fbpx

Atlantics

  •  Mati Diop
  •  Drama
  •  104 min
  •  Senegal/Frankrike/Belgien

Efter att en grupp obetalda byggarbetare försvinner till sjöss i sökandet efter ett bättre liv utomlands drabbas kvinnorna de lämnat efter sig i Dakar av en mystisk feber.

Sjuttonåriga Ada sörjer i hemlighet sin älskade Souleiman, en av de försvunna arbetarna, men hon har lovats bort till en annan man. När en eldsvåda bryter ut under hennes bröllopsnatt skickas en ung polis för att utreda brottet. Han kan knappast ana att de vredgade arbetarna har återvänt i form av osaliga andar. Många av dem är ute efter hämnd för sitt obetalda slit, men Souleiman är tillbaka av en annan anledning – han vill vara med sin Ada en sista gång.

Mati Diop, född 1982, är skådespelerska (bland annat i Claire Denis film 35 Shots of Rum, 2008) och filmregissör. Med Atlantics blev hon 2019 den första svarta kvinnliga regissören att tävla om Cannes Film Festivals högsta pris, Palme d’Or. Filmen vann Cannes-juryns Grand Prix. Mati Diop är dotter till musikern Wasis Diop och syskonbarn till den framträdande senegalesiske filmskaparen Djibril Diop Mambéty.

Filmen distribueras på biograf i samarbete med Sveriges Förenade Filmstudios och Netflix.

OriginaltitelAtlantique
Produktionsår2019
GenreDrama
LandSenegal/Frankrike/Belgien
RegissörMati Diop
SkådespelareMame Bineta Sane, Ibrahima Traoré, Abdou Balde, Amadou Mbow, Aminata Kane, Ibrahima Mbaye
Längd104 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talwolof, franska, engelska
Språk textsvenska
Premiär22 november 2019