fbpx

Trettondedag jul: Fanny och Alexander

Hagabion upprätthåller den årliga traditionen och visar Fanny och Alexander på Trettondagen. I år visar vi den version som var Bergmans egen favorit. Den längsta versionen. Förbered dig på en heldag i Bergman-land. 5 timmar och 26 minuter.

Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare.” sa Ingmar Bergman efter att hans sista och på många vis största film hade haft premiär julen 1982.

Bergmans episka saga handlar om den stora och välmående släkten Ekdahl, i ett vintrigt Uppsala tidigt 1900-tal. Vi får lära känna varje familj ingående och närvara vid deras storslagna julfiranden. Men framförallt fokuserar berättelsen på barnen. Fanny och Alexander är syskon, och får en ny styvfar efter att deras pappa, stadens teaterdirektör, plötsligt dör. Deras mor har ingått nytt äktenskap med biskop Vergérus och hela familjen flyttar in i det mörka, kalla asketiska prästhemmet som snart visar sig vara ett verkligt helvete. Saga och verklighet går in i varandra i en berättelse om ont och gott, ”den stora världen,

Även om julscenerna i Fanny och Alexander upptar en mindre del av filmen har Ingmar Bergmans magnum opus, som hade biopremiär i juldagarna 1982, i efterhand fått ett skimmer om sig som ofta får den att betraktas som en klassisk julfilm.

År 2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. Jubileet uppmärksammades världen över, så även på Hagabion där så gott som samtliga filmer i Bergmans regi visades i kronologisk ordning under året under konceptet ”Söndag med Bergman”.

Men långt före det har alltså Hagabion inrättat traditionen att årligen visa Fanny och Alexander på trettondagen.

Sedan jubileumsåret finns också möjligheten att för första gången på länge visa den fem och en halv timme långa ”tv-versionen” på stor duk igen, vilket kommer ske även 2023.

I mitten av visningen hålls en halvtimmeslång paus där det bjuds på smörgås, kaffe och te och julhelgens sista glögg.

Välkomna in i värmen!

 

Startar6 januari 2024 11:00
Slutar6 januari 2024 17:00