fbpx

Film och samtal: regissör Magnus Gertten gästar visningen

Se filmen SOMLIGA GÅR MED TRASIGA SKOR om Cornelis Vreeswijk och delta i ett publiksamtal med regissör Magnus Gertten som har gjort dokumentären om en älskad vispoet som verkligen levde livet med trasiga skor.

Filmen är en helt ny skildring, med aldrig tidigare visat material om en av de största vismusikerna Sverige haft. Vi får följa hans uppgång och de återkommande fallen ner i samhällets lägre skikt men också eftermälet – budskapen i Cornelis texter klingar ända in i samtiden och är lika meningsfulla och träffande än idag.

Regissör Magnus Gertten

Om filmen
36 år efter artisten Cornelis Vreeswijks död spelas fortfarande hans sånger dagligen på radio och via olika streamingtjänster. Han var poet, låtskrivare, samhällskritiker, uttolkare och en artist med få motsvarigheter, han skrev över 500 låtar, gav ut 38 skivor och författade drygt 200 dikter. Cornelis är en av de mest produktiva och begåvade vismusiker som Sverige haft och möjligen det närmaste vi någonsin kommit en Johnny Cash eller Leonard Cohen.

Cornelis var alltid som naknast i sina sångtexter, han kommenterade ständigt sitt liv, sina möten, sina förälskelser, sin ångest och sin syn på världens orättvisor. Cornelis såg klassamhället och ville ge en röst till de längts ned. Han dog utfattig och skuldsatt i en säng på Södersjukhuset i Stockholm i november 1987. Hos en advokat i Malmö hade han i hemlighet deponerat en handskriven samling av sina mest kända sångtexter för att kronofogden inte skulle kunna sälja dem. Sångtexterna var det sista av värde han ägde.

Startar24 november 2023 18:00
Slutar25 november 2023 00:00