Nattvardsgästerna

  •  Ingmar Bergman
  •  80 min

"Det är den svenska mänskan vid den svenska verklighetens slut och den svenska väderlekens lågpunkt."

När Ingmar Bergman numera hade helt fria tyglar och inte längre var bunden vid andras konstnärliga eller ekonomiska krav bestämde han sig för att ta ”ett dödsföraktande språng”.

För en gångs skull skulle han inte ta någon hänsyn till att förbli attraktiv inför sin publik. Impulsivt inspirerad av Stravinskijs Psalmsymfoni beslutar han att spela in i en ödekyrka i Uppland, sedan far han runt och letar efter den ideala inspelningsplatsen genom Uppland under vårvintern 1961. Kyrkan som tillslut valdes visade sig dock efter scenerna vara ”för vacker”, så allt rekonstruerades i ateljeer på Filmstaden i Råsunda. Gunnar Björnstrands hälsotillstånd var redan kritiskt och han psykades än mer av sin regissör för att helt falla in i den förfallna dekadens hans karaktär krävde av hans skådespelarinsats. Ingrid Thulin avråddes att delta av maken och filmagnaten Harry Schein.

”Annars är filmen enkel. Under enkelheten finns emellertid en komplikation, som inte är helt lätt att komma åt. Den ser ut som en religiös komplikation men går djupare än så. […] Det är den svenska mänskan vid den svenska verklighetens slut och den svenska väderlekens lågpunkt. Filmen saknar dessutom i princip fortissimoställen.”

OriginaltitelNattvardsgästerna
RegissörIngmar Bergman
SkådespelareGunnar Björnstarnd, Ingrid Thulin, Max von Sydow
Längd80 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär11 februari 1963