Hamnstad

  •  Ingmar Bergman
  •  99 min

”Hamnstad var ingen märkvärdig historia. För mig handlade det om att ur ett stort material av Olle Länsberg vaska fram en berättelse som lämpade sig för film. Innan vi visste ordet av var vi igång med inspelningen.”

En synopsis av Olle Länsberg, som Bergman fick i uppgift av Lorens Malmstedt att bearbeta till filmmanus och regissera. Uppriktigt skulle Bergman i efterhand medge att han vid tiden för filmandet var mycket influerad av den italienska neorealismen och att filmen rentav inte bara var påverkad av, men ”helt gjord i Rossellinis anda”. Hamnstad spelades in i runt om i Göteborg, dit Bergman några år tidigare flyttat med dåvarande familj för att arbeta vid stadsteatern, men vid det laget ”avskydde” han redan staden.

Visningen inträffar under Göteborg Film Festival, då Hagabions ordinarie verksamhet i övrigt ligger nere för att ge plats åt festivalfilmer. Genom ett ömsesidigt samarbete med festivalen har Söndag med Bergman fått möjlighet att ändå låta sin repertoar rulla på söndagarna som ligger under festivalveckan. Därmed arrangeras 4 st exklusiva visningar av varje film dessa två söndagar, i biografens tredje och minsta salong (Musik i Mörker respektive Hamnstad).

Kassan kommer hålla öppen 30 min innan varje visning för försäljning/uthämtning av de sista osålda/reserverade biljetterna.

OriginaltitelHamnstad
RegissörIngmar Bergman
Längd99 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Språk textEngelska
Premiär11 oktober 1948