fbpx

Gränsland – Drömmen som dog

Dokumentären Gränsland – Drömmen som dog är en dödsruna över drömmen om ett socialistiskt Sverige skildrat genom filmaren Renzo Aneröds liv och hur det har påverkats av hans familj och släkt i den göteborgska arbetarklassen.

Filmen berättar om hur Renzos liv varit relaterat till hans pappas arbetsskada och senare schizofreni, och hans brors tonårspsykos och senare självmord.

Som ett raster över livets syfte ligger upprättelsen och drömmen om det rättvisa samhället som arbetarklassen blivit lovad och Renzo viger stora delar av sitt liv åt den drömmen.

Men när hans pappa närmar sig döden börjar Renzo uppleva att han lever i drömmar från det förflutna. Samtidigt närmar sig en depression och frågan dyker upp om han själv kommer bli som sin pappa och sin bror.

När hans pappa sedan dör tappar Renzo all sin livslust.

Gränsland – Drömmen som dog, är en personlig berättelse men också en berättelse om Sverige från brödupproret 1917 som startade drömmen om ett rättvist socialistiskt Sverige till 1990- talets nyliberalism som förändrade Sverige till att bli ett land där drogmissbruk, utanförskap, religiös och politisk extremism, gängkriminalitet och psykisk ohälsa blev normalitet .

Versionen som visas under Öppen Salong är ett ”work in progress” och är inte ljud eller bildarbetad. Efter filmen följer ett samtal med Renzo där han gärna tar emot feedback på filmens nuvarande klippning.

Originaltitel:  Gränsland – Drömmen som dog
Genre: Dokumentär
Land: Sverige
Regissör: Renzo Aneröd
Längd: ca. 85 min
Språk: Svenska

Filminfo