120 slag i minuten

  •  Robin Campillo
  •  Drama
  •  140 min
  •  Frankrike

Politik och passion i 90-talets Paris.

Trots att AIDS fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta.

”Jag tror att det är svårt att älska en film mer än den här” – Pedro Almodovar, juryns ordförande i Cannes 2017.

Vinnare av Grand Prix, FIPRESCI-priset & Queerpalmen.

OM REGISSÖREN

Robin Campillo är född i Marocko 1962. Långfilmsdebuterade 2004 med Les revenants följd av Eastern Boys. På filmskolan i Frankrike träffade han Laurent Cantet och samarbetet mellan dem har pågått sedan början av 90-talet där han skrivit manus tillsammans med Cantet och klippt filmerna Time Out, Mellan väggarna, Foxfire och aktuella L’Atelier.

ACT UP – PARIS

Act Up Paris startade den 26 juni, 1989 i samband med en Prideparad där ett femtontal aktivister iscensatte en ”die-in” där de i tystnad lade sig på gatan i protest. På deras tröjor stod det Tystnad=Döden med den rosa trekanten som homosexuella män tvingades bära under andra världskriget, men denna gång med spetsen uppåt som en symbol för en stark opinion kring sjukdomen som redan skördat tusentals offer. Act Up Paris organiserades enligt samma modell som Act Up New York som startats ett par år tidigare.

På franska

Début des années 90. Alors que le Sida tue depuis près de dix ans, les militants d’Act Up-Paris multiplient les actions pour lutter contre l’indifférence générale. Nouveau venu dans le groupe, Nathan va être bouleversé par la radicalité de Sean.

Originaltitel120 battements par minute
Produktionsår2017
GenreDrama
RegissörRobin Campillo
LandFrankrike
SkådespelareNahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel
Längd140 min
Åldersgräns11 år
Språk talFranska
Språk textSvenska
Premiär1 december 2017