Tystnaden

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  95 min

“I Tystnaden hade Sven Nykvist och jag bestämt oss för att vara hämningslöst okyska. Där finns en cinematografisk vällust som jag fortfarande upplever med glädje."

Ingmar Bergman hade ursprungligen tänkt döpa filmen till “Timoka”, en titel på en estnisk bok som han av en slump kom över och tilltalades av utan att känna till innebörden av ordet. Senare i processen revideras arbetsnamnet till “Guds tystnad”, då filmen kom att avspegla en livslång brottning med existentiella frågor och därmed uppstod fog för att räkna den till den avslutande delen i “trilogin”. Till slut landade det i, kort och gott, “Tystnaden”.

“I Tystnaden hade Sven och jag bestämt oss för att vara hämningslöst okyska. Där finns en cinematografisk vällust som jag fortfarande upplever med glädje. Det var helt enkelt vansinnigt roligt att göra Tystnaden. Aktriserna var dessutom begåvade, diciplinerade och nästan alltid på gott humör.”

Filmens sexscener mellan Gunnel Lindbloms och Ingrid Thulins karaktärer Ester och Anna (i ett tidigt stadium var f.ö en av karaktärerna en man) orsakade mediadiskussion och en riksdagsdebatt om filmcensur, efter att Statens biografbyrå släppt den ocensurerad. I media beskrevs den som “sexualfientlig”. I många andra länder stoppades filmen eller så klipptes scenerna bort.

Filmen blev likväl en stor framgång och belönades med tre guldbaggar för bästa film, bästa regi och Ingrid Thulin vann priset för bästa kvinnliga huvudroll.

OriginaltitelTystnaden
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
Längd95 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär23 september 1963