Ta hand om mamma

  •  Behnam Behzadi
  •  Drama
  •  84 min
  •  Iran

Med fascinerande inblickar i vardagen i Teheran, skildrar filmen en kvinna och hennes uppror mot manlig dominans.

Niloofar är en kvinna i 30-årsåldern som driver ett skrädderi samtidigt som hon tar hand om sin gamla mamma. När luftföroreningarna i Teheran stiger långt över gränsnivåerna anser läkarna att mamman av hälsoskäl måste lämna staden. Niloofars bröder tar för givet att det är hon som ska lämna allt och följa med mamman till landet. Det betyder att hon måste stänga sin butik och dessutom lägga ner en spirande kärlekshistoria. Niloofar är yngst och van att lyda sina bröder, men nu bestämmer hon sig för att sätta sitt eget liv först.

Regissören Behnam BehzadI

Behnam Behzadi var i tonåren när den iranska revolutionen ägde rum. Det var då han upptäckte film, eller kanske snarare en idé om vad film kunde vara.
Då visades i princip bara iransk film, och några enstaka utländska, alltid samma, säger han. Filmen var som smuggelgods, en ouppnåelig dröm.
Det var istället litteraturen som öppnade dörren till världen för Behnam Behzadi. Böcker fanns, de hade hunnit översättas innan revolutionen. Efter ett par år blev videobandspelare tillåtna och film från hela världen kunde spridas på alla möjliga vägar. Det blev en avgörande vändpunkt.
OriginaltitelVaroonegi
GenreDrama
RegissörBehnam Behzadi
LandIran
SkådespelareSahar Dowlatshahi, Ali Mosaffa, Ali Reza Aghakhani, Setareh Pesyani
Längd84 min
ÅldersgränsEj angivet
Språk tal--
Språk textSvenska
Premiär28 april 2017