Sommarlek

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  95 min

”Vi filmade i de yttre fjärdarnas övärld. Det blev en av mina lyckliga inspelningar.”

Sommarlek har en lång förhistoria, som Bergman berättar om i Bilder:

”Upprinnelsen är en i tidsperspektivet ganska rörande kärleksepisod som jag upplevde en sommar när familjen bodde på Ornö. Jag var sexton år och som vanligt fast för ferieläsning och kunde bara momentant delta i mina jämnårigas fritidsaktiviteter. Dessutom var jag inte klädd som de, jag var mager och finnig och stammade, när jag inte var tyst och läste Nietzsche. Vår kärlek dog när hösten kom, men blev underlag för en berättelse som jag skrev sommaren efter min studentexamen.”

Denna berättelse utvecklades så småningom till manuskript och föranledde en filmningsprocess Bergman blickar tillbaka på nostalgiskt:

”Vi filmade i de yttre fjärdarnas övärld. Landskapet med dess speciella blandning av kulturbygd och vildhet spelade med i filmens olika tidsplan, i sommarljus och höstskymning. Stråket av äkta ömhet förstärks av Maj-Britt Nilsson. Kameran fångar henne med en förälskelse som är lätt att förstå. Hon tar till sig historien och lyfter den med sin geniala lekfullhet och sitt allvar. Det blev en av mina lyckliga inspelningar.”

(ur Bilder av Ingmar Bergman och Lasse Bergström, © Cinematograph 1990)

OriginaltitelSommarlek
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
SkådespelareMaj Britt Nilsson, Birger Malmsten, Alf Kjellin, Annalisa Ericson, Georg Funkquist, Stig Olin, Mimi Pollak, Renee Björling, Gunnar Olsson
Längd95 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Premiär1 oktober 1951