fbpx

Säsong

  •  John Skoog
  •  Dokumentär, Drama
  •  71 min
  •  Sverige

Landsbygd som science fiction

Två kor har rymt in i skogen och blir vildare och vildare. Vattnet fräser när en färja korsar Östersjön med sovande människor som ska arbeta på de skånska lantbruken. En ung man går över fälten mot en skördetröska medan han röker och tittar ner i sin mobiltelefon. I vackra, mångtydiga och stundtals vagt hotfulla bilder går solen upp och ner över vardagliga företeelser som maskinmjölkning, snigelplockning, dyngspolning och ungdomsfylla. Det är en värld där vad som helst kan hända och Säsong placerar oss mitt i den.

I John Skoogs långfilmsdebut Säsong smälter det dokumentära och det iscensatta ihop till en filmisk totalupplevelse av en plats. Filmen är inspelad inom några kilometers radie i och kring det skånska samhället Kvidinge och erbjuder en filmisk totalupplevelse av en plats.

Utan att exotisera eller romantisera hittar den prisbelönta fotografen Ita Zbroniec-Zajt sublim skönhet i vardagliga företeelser som maskinmjölkning, snigelplockning, dyngspolning och ungdomsfylla. I långsamma kameraåkningar smälter det dokumentära och det iscensatta ihop och skapar en undertext som vibrerar av närvaro. Stor dramatik bor i nästan omärkliga rörelser och skiftningar, i människors ansikten, i samtalens språkförbistring, i fältens vajande veteax. Ett ömsom skimrande, ömsom dunkelt grynings- och skymningsljus, skapar en öververklig känsla. Det är landsbygd som science fiction. Det är världen strax innan apokalypsen. Det verkligheten, så enkel, vacker och obönhörlig som den är, och Säsong placerar oss mitt i den.

OriginaltitelSäsong
Produktionsår2019
GenreDokumentär, Drama
LandSverige
RegissörJohn Skoog
SkådespelareAron Skog, Agnieszka Podsiadlik, Billie Åstrand, Grzegorz Falkowski, Artur Krajewski, Mateusz Wieclawek, Casper Neiiendam, Felix Neiiendam
Längd71 min
ÅldersgränsEj angivet
Språk talSvenska
Språk textSvenska
Premiär3 maj 2019