Riten

  •  Ingmar Bergman
  •  72 min

Den första filmen som producerades för Ingmar Bergmans egna filmbolag Cinematograph AB, vilket bildats ett år tidigare.

Synopsis sägs vara en upprepning av tematiken i från Ansiktet (-58) men detta uppslag föddes nu vid inspelningarna av Skammen -67, där pauserna mellan tagningarna ska ha utnyttjats till att försöka skapa en enklare sketch med de pigga skådespelare och filmarbetare som var på plats.

Snart skrevs ett fullt regimanus som ett klassiskt drama med enbart dialog, och regissören var därefter helt klar över att filmen skulle spelas in på 9 dagar blankt, med enbart fyra veckor repetition i ryggen.
Fotograf Sven Nykvist hyllar i efterhand sin kollegas förmåga att anpassa sig till, och skapa, ett nytt konstnärligt medium. “Det Bergman har gjort för tv är inte film på tv, det är tv-film.“

Ingmar höll sig själv mer sparsmakad med orden, när en journalist inför premiären frågade vad filmen skulle säga människor: “Som du vet vill jag aldrig säga ett ord om en sak som ännu inte visats. Jo- detta vill jag säga: de som har till yrke att jaga symboler och mer eller mindre djupsinnigt tyda dem- de har absolut ingenting att hämta i Riten. Det är ett alltigenom rakt och rent spel.”

OriginaltitelRiten
RegissörIngmar Bergman
Längd72 min
Åldersgräns15 år
Språk talSvenska
Språk textEnglish subtitles
Premiär25 mars 1969