Kris

  •  Ingmar Bergman
  •  93 min

Ingmar Bergmans regidebut från 1946. "Kris visade sig vara ett passande namn", har han summerat i efterhand.

En annan regissör var från början påtänkt, men i början av juni 1945 fick Ingmar Bergman uppdraget att utarbeta ett filmmanuskript, med vilket han också skulle få debutera som filmregissör.

Bergmans förhoppningar om att få regissera det egna manuset med titeln “Sentimental resa” grusades således, och istället tilldelades han uppgiften att omarbeta ett manus från den danske pjäsförfattaren Leck Fischers Moderyret. Lyckades han med omarbetningen skulle han själv få regissera det hela, och till en början var den unge Bergman ändå överlycklig över möjligheten att få stå bakom kameran.

Kris är min första film. Om någon hade bett mig filmatisera telefonkatalogen så hade jag gjort det. Resultatet hade möjligen blivit något bättre. Jag visste ingenting, kunde ingenting och kände mig som en galen katt i en garnhärva.” Snart drog dock en minst sagt motsträvig inspelningsprocess igång, att döma av Bergmans egna återberättelser, varför snart också “Kris visade sig vara ett passande namn.” (ur Bilder, 1990)

Denna visning inleder därmed Bergmanåret på Hagabion och i samband med invigningen kommer ett samtal äga rum mellan Gunnar Bergdahl och Jonas Holmberg, f.d respektive nuvarande överhuvud för filmfestivalen i Göteborg på temat ”Varför är Ingmar Bergman relevant idag?”.

OriginaltitelKris
Produktionsår1946
RegissörIngmar Bergman
Längd93 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Premiär25 februari 1946