En lektion i kärlek

  •  Ingmar Bergman
  •  Drama
  •  96 min

"Jag tänkte, det är inte möjligt! De skrattar. De skrattar åt någonting som jag har gjort.”

Efter inspelningen av Gycklarnas Afton tog Harriet Andersson och Ingmar Bergman semester tillsammans, och i tornrummet till ett pensionat på skånsk turistort skrev Ingmar ”i ren glädje” ihop En lektion i kärlek ”medan Harriet solade på stranden nedanför”.

Detta blev den första av ynka tre komedier han skulle komma att producera i sitt yrkesliv och dessa tre undantag påstås ha berott helt på att en komedi var en så tacksam och beräknelig kassako. Att det gjordes främst för pengarna generar dock inte Ingmar det minsta:

”Det mesta i filmens värld har tillkommit av den anledningen.”

Samtidigt är han ändå ambivalent över genren som konstform:

”Mitt förhållande till komedin har varit komplicerat och komplikationerna sträcker sig långt tillbaka i tiden. Som barn ansågs jag vara ogemytlig och lättsårad. Det hette redan från början att ”Ingmar har ingen humor”. Jag bevistade premiären på En lektion i kärlek. Jag vankade olycklig, osalig i Röda Kvarns foajé. Plötsligt hörde jag inifrån salongen den ena skrattsalvan efter den andra. Jag tänkte, det är inte möjligt! De skrattar. De skrattar åt någonting som jag har gjort.”

(ur Bilder av Ingmar Bergman och Lasse Bergström, © Cinematograph 1990)

OriginaltitelEn lektion i kärlek
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
SkådespelareEva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand , Yvonne Lombard och Harriet Andersson mfl
Längd96 min
ÅldersgränsFrån 15 år
Språk talSvenska
Premiär4 oktober 1954