fbpx

Caravaggios skugga

  •  Michele Placido
  •  Äventyr
  •  120 min

Episkt och spännande kostymdrama där katolska kyrkan skuggar Caravaggio för att undersöka hans förmodade syndiga leverne och huruvida misstanken om att han mördat en rival är sann.

Caravaggio var en omtalad, uppburen men också mycket kontroversiell konstnär redan under sin alltför korta livstid. När han målade sina berömda tavlor, ofta med motiv från den kristna mytologin, lät han prostituerade och kriminella agera modeller. Caravaggios vana att bära svärd och ett vilt leverne på gator och tavernor gjorde också att han hamnade på kant med rättvisan. Särskilt sedan anklagelser om att han mördat en rival börjar cirkulera.

Kyrkans män hade redan ögonen på målaren då de var kritiska till det i deras mening vanvördiga sätt religiösa figurer avbildades i hans konst. De skickar ut sin agent L’Ombra (Skuggan) för att sätta sig in i Caravaggios handel och vandel. Under loppet av undersökningen blir även kyrkans utredare mot sin vilja alltmer insyltad i Caravaggios affärer, på liv och död.

Caravaggios skugga är en storslagen thriller som skildrar den alltid högintressanta italienska barocken. Skådespelarensemblen består av bland andra Riccardo Scamarcio, Louis Garrel och Isabelle Huppert. Filmen genomsyras av kärlek till konstnärens världsberömda tavlor som här levandegörs i scener från ateljén. Man får också se hur Caravaggio hämtade inspiration i fattigkvarteren och horhusen på Neapels skuggsida. Filmen spelades in på plats i Neapel mot en fond av historiska miljöer och byggnader som i många fall finns kvar ända sedan Caravaggios egen tid.

Visningar

Vecka 49
tisdag 5 december13:00 (salong 1) - filmprat & fika Biljetter
torsdag 7 december13:00 (salong 1) - filmprat & fika Biljetter

Filminfo

OriginaltitelL'ombra di Caravaggio
GenreÄventyr
RegissörMichele Placido
SkådespelareIsabelle Huppert, Louis Garrel, Riccardo Scamarcio
Längd120 min
Språk talItalienska
Språk textSvenska
Premiär24 november 2023
Visas från25 november 2023

Ingår i serie:

Filmprat & fika

Någon har sagt: "Vi vet inte vad vi tycker innan vi har pratat om det". Så låt oss prata om film!