Television Without Frontiers

Ett dokumentärt performance i TV-format av konstnären Andjeas Ejiksson

Panelsamtal 17.30–18.30. Filmvisningen är kl 19.
Paus med snacks och dryck kl 18.30–19.00.

Fri entré. Begränsat antal platser, så kom i tid!
Den som kommer tidigt kan bevittna en jättelik svävande sköldpadda som har en av filmens huvudroller.

Television Without Frontiers tar sin utgångspunkt i ”Eurikon” som var ett experimentellt försök att skapa en public service-tjänst som skulle nå hela Europa. Projektet initierades av EBU (European Broadcast Union) och genomfördes som fem veckolånga sändningar 1982. Ett femtontal public service-tjänster från Västeuropa och Nordafrika, samt ett stort antal journalister, kameramän och en armé av översättare samlades i simultanöversatta, flerspråkiga direktsändningar.

Det blev aldrig någon europeisk public service-kanal och nu drygt trettio år senare tycks Europa snarast vara på väg mot nationalistisk splittring. Television Without Frontiers sammanför ett antal TV- och mediapersonligheter verksamma i och utanför Europa. I en situation som pendlar mellan dåtid och nutid, verklighet och fantasi, full av oväntade vändningar, ställs frågan hur Eurikon kan användas som modell för att ta reda på vad som hände med visionerna om en postnationell gemenskap.

Kvällen inleds med ett panelsamtal med rubriken ”The Viewer, The Sphere, and the Bubbles”. Samtalet handlar om idén om public service och synnerhet om tittaren: När alla medier på olika sätt försöker reglera relationen mellan tittare och innehåll – vad är det som skiljer filterbubblan från offentligheten? Och hur påverkar det föreställningen om media som en form av public service?

Samtalet leds av Katarina Sahlin, projektledare och producent SVT. I panelen medverkar Ioana Avadani, direktör, Center for Independent Journalism (Bukarest, Rumänien), Jannick Kirk Sørensen, professor i kommunikation, media- och informationsteknik vid Ålborgs universitet (Danmark), Ash Sarkar, journalist och redaktör på Novara Media (Storbritannien) och Andjeas Ejiksson, konstnär (Sverige).
Samtalet hålls på engelska.

Välkommen!

Startar25 april 2019 17:00
Slutar25 april 2019 20:30