fbpx

The Source – Danskonstfilm i Sven Nykvist anda

Dansfilm, live performance och samtal. Välkomna på en eftermiddag i gränslandet mellan danskonst och filmkonst!

Dans och film är ett gnistrande kreativt par. Dessa två hypnotiskt vackra, svartvita danskonstfilmer ”The Source” och ”De fördömda kvinnornas dans” kretsar kring frågan om arv. Här finns berättelser om ungdomlig revolt, om strider som ärvs från en generation till en annan och om kvinnor tvingade att föra roller från det förflutna vidare.
Vi börjar eftermiddagen i Viktoriasalen, en trappa upp från Hagabion.
15:00: Mingel och välkomstskål
15:30: Dans & musik performance
16:00: Filmvisning med efterföljande samtal, på Hagabion, salong 1
17:30 och framåt fortsatt mingel i baren
THE SOURCE (2022)
The Source är en berättelse om kamp, hopp och återfödelse. Filmen är regisserad i tätt samarbete mellan Gilda Stillbäck, koreograf och Sofia Norlin, regissör. Inspirerade av Sven Nykvist utforskande av ljus och skugga i mötet med koreografi, har de tillsammans skapat en filmdikt. The Source arbetades fram och spelades in på Alvastra Cistercienskloster i Ödeshög.
Musiken är nyskriven för filmen av kompositör Erika Vega. The Source är fotad av Adam Nilsson på svartvit film, 16 mm, delvis med Sven Nykvist kamera.
DE FÖRDÖMDA KVINNORNAS DANS / The Condemned Women Dance (1976)
Ett mästerverk skapat av en powerduo – koreografen Donya Feuer och regissören Ingmar Bergman. Inspelad i Bergmans lada på Fårö, med fängslande foto av Sven Nykvist.
Fyra kvinnor rör sig i ett trångt, stängt rum till musik av Monteverdi. Två av dansarna är fördömda själar som kommit till liv, den tredje är döden och den fjärde ett barn som fötts i frihet, men som tvingas in i de andra kvinnornas rollspel. Ingmar Bergman och Donya Feuer fick idén till filmen under inspelningen av Trollflöjten där Donya gjorde koreografin.
Startar4 december 2022 15:00
Slutar4 december 2022 17:30